Windows masaüstlerini sanallaştırma kavramı, VMware müşterilerinin masaüstü iş yüklerini sanallaştırmaya ve bunları bir VMware sunucusunda ve veri merkezindeki ESX sunucularında barındırmaya başladığı 2002’den bu yana başlamıştır. O sırada bir bağlantı aracısı kavramı olmadığından ve VDI ifadesi gerçekten kullanılmadığından, müşteriler RDP protokolünü kullanarak doğrudan Windows XP çalıştıran özel bir masaüstü sanal makineye bağlandılar.
2005’e kadar VMware ilk olarak bir bağlantı brokeri fikrini göstermedi. VMworld’de bir prototip göstererek VDI ilgi odağına girdi ve teknolojinin profilini yükseltti. Aynı etkinlikte Propero gibi şirketler bir bağlantı brokerı versiyonunu gösterdiler. Propero daha sonra Horizon View bağlantı sunucusu olur.
2006’nın başlarında VMware, Citrix, HP, IBM, Sun ve Wyse Technology gibi bir dizi teknoloji satıcısının bu programa katılmasıyla VDI ittifaklar programını başlattı.
2007 yılına kadar, prototip bağlantı brokeri, VMware ürün organizasyonuna onu üretmek ve gerçek bir ürün haline getirmek için verilmeden önce geliştirmeye yardımcı olmak için müşterilere tanıtıldı. Piyasaya sürülen ürün Virtual Desktop Manager 1.0 (VDM) olarak adlandırıldı. 2007 yılı yoğun bir yıl oldu ve aynı zamanda VMware’in Ocak 2008’de VMWorld duyurusu ve VDM 2.0’ın piyasaya sürülmesine yol açması için Propero’yu 25 milyon dolara satın aldığını gördü.
VDM 2.0’ın 2008 başında piyasaya sürülmesinden sonra, 2008’in sonunda yeni bir adla birlikte ikinci bir sürüm çıktı: VMware View 3.0. Bu aynı zamanda Citrix’in, XenSource’un satın alınmasının ardından XenDesktop 2.0’ı piyasaya sürerek VDI pazarına girdiği yıl oldu.
VMware View 4.0 2009 yılında piyasaya sürüldü ve Teradici’nin PCoIP protokolünü içeren ilk versiyonuydu. PCoIP, RDP’den çok daha zengin bir kullanıcı deneyimi sundu.
2010 yılında VMware View 4.5, yerel mod (çevrimdışı masaüstü bilgisayarlar), PCoIP geliştirmeleri, Windows 7 desteği ve depolama katmanı katmanlama yeteneği gibi yeni özelliklerle piyasaya sürüldü. Bu aynı zamanda VMware’in 50.000 sanal masaüstü makinesi dağıtan Bank of Tokyo Mitsubishi ile bugüne kadarki en büyük VDI referans durumu hakkında halka açık konuştuğu yıl oldu.
2011 yılında, VMware View 4.6 iki yeni özellik ile piyasaya sürüldü. Birincisi, kullanıcının PCoIP protokolünü kullanarak bir iPad’deki sanal masaüstü oturumuna bağlanmasına izin veren iPad istemcisiydi. İkinci yeni özellik View Security Server için kullanıcıların VPN bağlantısına ihtiyaç duymadan sanal masaüstlerine bağlanmasına izin veren PCoIP Securty Gateway işleviydi.
Aynı yılın ilerleyen günlerinde; View 5.0, son kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlayan daha yeni özelliklerle piyasaya sürüldü. Önemli olan, bir kullanıcının profilinin sanal masaüstünden bağımsız olmasını sağlayan Persona Management’ın tanıtımı oldu. Bir kullanıcı aynı profil aracılığıyla herhangi bir sanal masaüstünde oturum açtığında, profili istek üzerine gönderilir. View 5.0 ayrıca en yeni vSphere 5.0 platformunu kullanarak 3D grafik desteği ve PCoIP protokolünde bazı önemli geliştirmeler de getirdi.
Mayıs 2012’de yalnızca bir nokta sürümünde, View 5.1, özellikle depolama çevresinde, View Storage Accelerator, View Composer Array Integration entegrasyonu ve barındırma altyapısını 32 düğüme kadar ölçeklendirme özelliğiyle bir dizi önemli geliştirmeye sahipti. depolama alanı kullanırken küme. Bu sürüm aynı zamanda Radius iki faktörlü kimlik doğrulama, geliştirilmiş USB aygıt desteği, bağımsız bir View Composer ve XP’den Windows 7’ye ve fiziksel masaüstlerinden sanal masaüstlerine Persona Management ile profil geçişini destekleme yeteneği ekledi.
Mart 2013’te VMware View 5.2 piyasaya sürüldü ve VMware’in Horizon marka lansmanını (aynı zamanda piyasaya sürüldü) piyasaya sürmesi için Horizon View 5.2 olarak yeniden adlandırıldı. Bu sürümde, Microsoft Lync 2013 ile birleşik iletişim desteği, Sanal Paylaşılan Grafik Hızlandırma (vSGA) ile donanım hızlandırmalı grafikler ve Windows 8 desteği gibi son kullanıcı deneyimlerine dayanan bir dizi yeni özellik vardı. En büyük güncellemelerden biri, kullanıcının VMware Blast protokolünü kullanarak bir HTML 5 tarayıcısında masaüstüne erişmesine izin veren bir özellik paketi biçiminde geldi.
2013’ün ilerleyen ikinci sürümü olan Horizon View 5.3, sanal masaüstünün ana bilgisayardaki bir GPU’ya özel erişimine izin veren Sanal Özel Grafik Hızlandırma’nın (vDGA) tanıtımını yaptı. Ayrıca, sanal masaüstü makinesi olarak Windows Server 2008 R2’yi destekleyen ilk sürümdür, yani işletim sistemini bir masaüstü gibi görünmesi için kaplayabilirsiniz. Bunun ana nedeni, Windows 7 için Servis Sağlayıcı Lisans Sözleşmesi (SPLA) olmamasıdır, bu nedenle lisans sözleşmesi, Microsoft Sanal Masaüstü Erişimi (VDA) lisansı satın alana kadar Windows 7’yi sanal bir masaüstü olarak dağıtmanıza izin vermez. . Bu modelde, kullanıcı başına bir VDA lisansı gerekmez. Diğer avantajı, Windows Server 2008 Datacenter Edition ürününün sınırsız sanal makineye sahip olmanıza izin vermesidir. CPU başına bir model üzerinde lisanslanmıştır. Windows Server işletim sistemini, masaüstü oturumu olarak değil masaüstü işletim sisteminin yerine kullandığımızı belirtmek gerekir.
Son 5.x sürümü, Sanal SAN (VSAN) desteği ekleyen Horizon View 5.3.1 ile Mart 2014’te geldi.
View ile Horizon 6.0 Haziran 2014’te piyasaya sürüldü ve bu sürümün temel özelliği, VMware’i RDS kullanan barındırma uygulamalarını ve masaüstlerini ilk kez desteklediğinde View hosted uygulamaları ekledi. View 6.0 ayrıca View altyapısını birden çok veri merkezine yayma yeteneği olan Cloud Pod Mimarisini de tanıttı.
View 6.0 sürümünde ayrıca, kullanıcıların sanal masaüstlerini yerel cihazlarına indirmelerine izin veren Yerel Görünümü Görüntüle kaldırıldı. VMware, bu işlevselliği sağlamak için Mirage kullanmanızı önerdi, ancak bu sonuçta Horizon FLEX ile kendi başına bir ürün haline geldi.
6.0 sürümünün bir parçası olarak, birkaç güncelleme yapıldı. Birincisi Eylül 2014’te piyasaya sürülen 6.0.1 idi ve USB 3.0 desteği, genişletilmiş yazdırma, Windows 8.x için HTML erişimi ve barındırılan uygulamalar için sistem tepsisi yeniden yönlendirmesi eklendi.
Son 6.0 sürümü olan 6.0.2, Aralık 2014’te piyasaya sürüldü. Bu sürümde, bağlantı sunucusu gibi View altyapısı bileşenlerinde güncelleme yapılmadı, ancak bunun yerine yeni bir özellik paketi olarak faturalandırıldı. View Agent, HTML erişimi, MMR yeniden yönlendirmesi ve tarayıcı yeniden yönlendirmesinin yeni sürümlerini birkaç adla ekledi.
NVIDIA GRID vGPU desteği, Mart 2015’te piyasaya sürülen View 6.1’deki yeni özelliklerin en büyüğüydü. Ayrıca bu sürümde VMware, masaüstü olarak çalışan IPV6, Sanal SAN 6.0, Sanal Birimler ve Windows Server 2012 R2 için destek ekledi.
Haziran 2015’te, istemci sürücü yeniden yönlendirmesi, Linux masaüstü bilgisayarlar için destek, RDS masaüstü bilgisayarlar için MMR ve barındırılan uygulamalar için HTML desteği gibi özellikler ekleyerek son 6.1 sürümü 6.1.1 piyasaya sürüldü.
Bu da bizi Horizon View, 6.2’nin önceki sürümüne getiriyor. Eylül 2015’te piyasaya sürülen View 6.2, Windows 10 masaüstü bilgisayarlar, Access Point entegrasyonu, AMD vDGA, 4K monitörler ve Sanal SAN 6.1 desteğinin yanı sıra Cloud Pod Mimarisi, yönetici konsolu ve Linux masaüstü bilgisayarlarda bir dizi iyileştirme ekledi.
View 6.2’den sonra, VMware iki bakım sürümü de başlattı; 6.2.1 Aralık 2015’te piyasaya sürüldü ve 6.2.2 Şubat 2016’da piyasaya sürüldü.
Zaman çizelgesi resimsel olarak aşağıdaki diyagramda gösterilmiştir:
Bu da bizi güncel ve en son sürüme getiriyor, VMware Horizon 7, 16 Haziran 2016’daki 7.0.1 sürümü ile birkaç iyileştirme eklendi ve 15 Eylül 2016’da 7.0.2 sürümü eklendi. sonraki bölümde, VMware Horizon 7’yi daha ayrıntılı olarak incelemeye başlayacağız.