Dell-EMC PowerEdge x40 serisi sunucuların iDRAC (Integrated Dell Remote Access Controller) web arayüzüne erişimde yapılan firmwre güncellemeleri sonrası bazı kullanıcılar erişim hatalarıyla karşılaşmaktadır. Genellikle bu hata tarayıcı üzerinden iDRAC’e bağlanmaya çalışırken “400 Bad Request” hatasıyla sonuçlanmaktadır. Ancak IP adresi üzerinden erişim genellikle mümkün olmaktadır.
Bu makalemde iDRAC web arayüzüne erişim sorununun nedenleri, çözüm yolları ve uygulanabilecek yapılandırma seçenekleri ele alınacaktır.
Bu sorun firmware güncellemesi sonrası iDRAC web sunucusu HTTP başlığında belirtilen bilgisayar adını (hostname) kontrol etmeye başlar. Eğer HTTP isteğinde gelen başlık iDRAC web sunucusunda tanımlı olan adla uyuşmazsa bağlantı reddedilir. Bu durum özellikle sunucuların sık sık yeniden adlandırıldığı veya farklı ortamlarda yeniden kullanıldığı sistemlerde sıkça görülmektedir. Eğer iDRAC tarafından tanımlı FQDN (Fully Qualified Domain Name) ile istemcinin gönderdiği başlık eşleşmiyorsa web arayüzü “400 Bad Request” hatasıyla kullanılamaz hale gelir.

Bu sorunu aşmak için iki yöntem bulunmaktadır;
- Yöntem : Host Header Check Özelliğini Devre Dışı Bırakmak
Eğer sunucularınızı sık sık yeniden adlandırıyor ve farklı ortamlarda kullanıyorsanız en kolay ve kalıcı çözüm Host Header Check özelliğini devre dışı bırakmaktır. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;
- SSH ile iDRAC’a bağlanınız.
- Aşağıdaki komutu çalıştırarak Host Header Check özelliğini devre dışı bırakınız
racadm set idrac.webserver.HostHeaderCheck 0
- Değişikliğin geçerli olması için iDRAC’i yeniden başlatınız.
racadm racreset
Bu işlem tamamlandıktan sonra iDRAC web arayüzüne erişimde herhangi bir başlık kontrolü yapılmayacak ve bağlantı sorunsuz gerçekleşecektir.
2. Yöntem : iDRAC FQDN’ini Güncellemek
Eğer güvenlik politikalarınız gereği Host Header Check özelliğini devre dışı bırakmak istemiyorsanız iDRAC’in tanımlı FQDN değerini istemci başlıklarıyla uyumlu hale getirebilirsiniz. Bunun için şu adımları uygulayınız.
- SSH ile iDRAC’a bağlanınız.
- Aşağıdaki komutu çalıştırarak iDRAC’e tanımlı FQDN değerini görüntüleyiniz.
racadm get idrac.NIC.DNSRacName
- Eğer FQDN yanlışsa doğru değeri belirleyerek aşağıdaki komutla güncelleyiniz.
racadm set idrac.NIC.DNSRacName "sunucu_adınız.domain.com"
- iDRAC’i yeniden başlatınız.
racadm racreset
Bu yöntem ile istemcinin gönderdiği başlık iDRAC tarafından kabul edileceğinden erişim sorunu giderilecektir.